Çatı Uygulamaları

Çatı Uygulamaları

Çatı Uygulamaları


Çatılar, yapıları ve binaları yukarıdan gelecek olan her türlü dış olumsuz etkiden koruyan, yapıları gereği atmosfer ile arayı sınırlayan bir yapı elemanıdır. Çatılar, iç ve dış unsurlar ile yapıyı kullanmakta olanların gereksinimleri çerçevesinde tasarlanarak, standartlara uygun üretilmiş malzemeler ile beraber mimari konsepte göre inşa etmek gerekir. 

Çatı uygulamaları üzerinin kullanılıp kullanılamayacağına, geometrik biçimlerine, suyun uzaklaştırılma eğim ve yöntemine, çatı kaplamada kullanılacak malzemelere, çatı arasının hava alıp almamasına ve taşıyıcı sınıfı ile doğru orantılı olarak sınıflandırma yapılmaktadır. Çatı şekli belirlenmesinde en büyük etken binanın yer aldığı coğrafi alanın iklim koşullarıdır. Çatı bünyesi elemanları, dış etkiye karşı korunaklı örtü malzemeleri ve yükleri taşıyan kısımdır.

Çatı Uygulamaları Yapılabilecek Çatı Çeşitleri Nelerdir?

* Kullanım şekline göre, üzerinde gezilen ve gezilmeyen çatılar olarak ikiye ayrılır.

* Yağış suyunun uzaklaştırılma şekline göre olan dışa ve içe akan çatılar.

* Eğimine göre az ya da çok eğimli ya da değişken eğimli olanlar.

* Kaplama malzemesi çerçevesinde kiremit, çimento içerikli donatılı levha, toprak, bitkisel, doğal taş, cam, polimer ve bitüm kaplamalı çatılar.

* Biçimine göre tek yüzeyli, düz veya az eğimli, şed, külah, kubbe, mansard, kırma ve beşik örtüsü çatılar.

* Çatı arasındaki havanın sıcak ya da soğuk olan çatılar.

* Taşıyıcı niteliği karma, asma ve oturtma türü çatılar.

Çatı sistemlerinde performans gereksinimleri de önemli unsurdur. Çatı uygulamaları içinde taşıyıcılık, yangın, ısıl, nem ve su gibi performanslar, çatıdan beklenen yegane  işlevsel performanslardır. Bütün yapı malzemeleri gibi çatının da bu bütün performans gereksinimi aynı anda zor karşılayacağı için çatı tasarımında temel unsur en yüksek seviyede çözüm oluşturulmasıdır.

Çatı uygulamaları içinde çatı yalıtımı en önemli sahadır. Dış etkilere en fazla maruz kalan çatılarda, kar, yağmur, sıcak, dolu, gece ve gündüz arasında oluşan sıcaklık farkı, rüzgar yükleri, radyasyon ve taşıt trafiği olumsuz etkenler arasındadır. Bunların yanında bina içinde meydana gelen ve yukarı hareket eden su buharı da çatıyı etkiler. Çatıda gerçekleştirilecek yalıtım ile tüm bu olumsuzluklar giderilebilir.

TAKİP EDİN

Diğer Hizmetler

AHŞAP ÇATI MI YAPTIRACAKSINIZ? ÇATI TAMİRİ VE YAPIM HİZMETLERİ İÇİN BİZİ ARAYIN TEKLİF ALIN